Wednesday, October 22, 2008

Kebaikan rokok...


Ramai org sangka merokok membahayakan kesihatan..mmg benar rokok membahayakan kesihatan tetapi di sebalik setiap keburukan mesti terselit kebaikan atleast skit...so disini aku nak huraikan kebaikan merokok...so pls komen skit..

1. Mati awal.

Bile anda mati awal, so korang xpayah susah2 tanggung dosa..makin lama hidup pun makin byk wat dosa. Tensen pun hilang. Tol x??

2. Halau nyamuk.

Bile xde ubat nyamuk, toksah susah2 g beli shieldtox ke ape ke kat kedai, sembur je guna asap rokok. Senang pun senang. X susah2, kita pun leh hisap rokok dgn aman dan nyamuk pun hilang.

3. Ubat sembelit

Bile merokok, perut kita senang skit nak menyahtoksinkan tahi2 yg ada tu..so bnda ni bukan tipu, ada doctor penah ckp cuma aku x ingt ape nama doctor tu..die ckp, sehari 5 kali macam semayang supaya perut korang tu lancar je...

4. Berlagak atau pose

Bile anda nak bergambar..toksah dok susah2 pk gaya ape nak digunakan..senangje, kuarkan rokok, isap pastu pose la gaya ketika tgh hisap atau hembus..

5. Mengayakan kerajaan

Tahukah korang bile kita merokok kita membantu kerajaan kita. Kutipan cukai hasil jualan tembakau amat besar kepada kerajaan kita so dalam erti kata lain duit kita guna bayar rokok tu la yg digunakan untuk membangunkan negara kita. Cuba kita x merokok, mana kerajaan nak dpt duit nak wat jambatan la ape la...betol x??

6. Melatih kita berjimat

Bile kita merokok, kita mesti xkan kurangkan bajet untuk rokok sebaliknya kita kurangkan bajet kat minyak ke, duit belanja anak2 la, duit makan la so suma ini melatih kita berjimat. Especially bile harga rokok naik, kita xkan stop kan, tp ape kita wat kita kurangkan bajet untuk benda lain..

7. Panaskan badan

Merokok leh panaskan badan selain daripada beromen. Betulkan, sebab di oversea bile sejuk mereka merokok atau minum arak. Jadi kalau x cukup panas juga cucuh je rokok tu kat badan confirm leh wat badan korang panas.

8. Senjata untuk pertahankan dri

Apabila anda diugut semasa merokok dan ketika itu juga anda tgh panik, toksah risau, cucuh je rokok tu kat mana2 bahagian badan org tu confirm2 la korang leh lepas. Cuba bayangkan sama je kan dgn spray pedih mata yg pompuan pakai skg.

9. Alat sosial

Bile anda kurang sosial, mudah je...statla merokok..dari merokok anda akan jumpa kawan yg merokok dan dari situ la kita boleh bersosial. Dgn offer atau pow rokok je kita leh kenal sesorang tu dgn lebih mudah. Pendek kata korang jadi ngam la. Bile diorg takde rokok diorg cari ko. So sempoi la nak cari kawan

10 n so on x leh la nak citer da..panjang sgt aku nak listed...papehal pun, ape yg aku ckpkan di atas terpulang pada korang untuk judge cuma, aku x galakkan korang merokok..kalau boleh bagus gak, leh aku on balik bisnes rokok aku..tp igtla satu bnda ni je, hidup mati kita da tertulis di dalam buku dan ko merokok ke, xke, kalau mati esok, mati juga...life sgt short, so enjoy dlu sblom mati!!!

sekian~

18 comments:

tank said...

elok la tu... pegilah kau mati!

seyn de la hoya said...

amboi...sungguh ganas perkataan yg diluahkan sedara tank...xpela..gi dlu..jmpe kat heaven ye..

maikel rossi said...

memang benar rokok itu ada kebaikannya. tetapi keburukannya lebih banyak dari kebaikan.
renungkan lah...

apaitu said...

dear commisioner of setan...

ang toksah dok wat habat la
kot cite psl ksah pcintaan tank pun best gak...

pemberita said...

better kaw print post ni dan bagi kepada pesakit kanser paru2.

tengok apa respon mereka.

seyn de la hoya said...

@maikel:da renung da..

@apaitu:bile masa aku jadi commisioner of setan?

@pemberita:bagus cdgn anda itu..

one love said...

gud job!

perokok2 tegar mesti suka!
aku suka pasal entry ini ada different views!

:)

seyn de la hoya said...

thanks kepada one love kerana menyokong hasil kerje saya ini walaupun nukilan ini amat mengarut skit..

Umi Mia said...

saya sokong post ini...enuf said

seyn de la hoya said...

thanks kepada mama mia..

missy siti said...

hahha..tergelak i read this..hmm..nak cakap camna..lain orang lain pandangannya..adalah kebaikan and keburukannya.tapi if kalau nak merokok tu merokok jganlah depan orang because passive smoker gain lagi byak mudarat dari active smoker=)tu je nak ckp=)

seyn said...

haha..u rite..mmg la..xpe2..thanks for giving good advice..

zoe ana said...

eh yeke pengubat sembelit...

silap tak bace post ko awal2...

takde la aku kelamkabut nak cari buah betik lah, pisang lah, julap lah.

hahaha

seyn said...

betulla..setakat ni aku try mmg lancar je..xde tersekat2..haha..geli la plak aku tulih ni..

blitzizni said...

uh ea!
aku stuju!

tank said...

patut la kau selalu keluar dengan isi perut skali...

seyn said...

@blitzizni : thanks..

@tank : maksud ko ape ni??xpaham la...

putrajaya mari said...

terbaekk wok . wa sokong lu der . sap nusantara hijau tyme nk berak paling terbaek . kahkahkah . :DD